Dave Mustaine Tarzı Vokal Kılavuzu :)



1- Sanıldığının aksine doğuştan sıfatlanamaz bir sese sahip olmanıza gerek yok. Sadece sıfatlanamaz bir ses nasıl olmalı, bunun üstünde durmak lazım. Utanıp sıkılmayın, adam 30 yıldır yapıyor bu işi.


2- Şimdi hayatta en çok değer verdiğiniz insanın size devasa bir kazık attığını hayal edin (attıysa şanslısınız(?) ). Şimdi de kişiye karşı nefretle dolun (loading..) ve tüm kelimeleri o kişiye saplanan 7.62 mm'lik mermiler olarak düşünün. Nice, right?


3- Gevrek olun. Bak burası çok önemli, her şeyin merkezinde bu yatıyor. Gerekirse burnunuza mandal takın, ama gevrek olun (listen dammit we will win). Bu gizli silah, sesinizin yetmediği, detone olduğunuz ve ya aslında hiç de etkileyici bir melodiye sahip olmayan yerleri adeta coşturacak. Bazen mendil satan küçük bir çocuk gibi, bazen "yavrıııım" diyen bir babaaane gibi, bazense tellerinin yarısı kopmuş bir kemençe gibi çıkacak sesiniz. Evet, kemençe.

4- Dişlerinizi fırçalayın, çünkü o dişleri bol bol sıkıcaksınız. Mecbur kalmadıkça (deli gibi bağırmadıkça mesela) dişlerinizi açmadan söyleyin ne söyleyeceksiniz.



5- Hani o gevrek olunca çıkan ince sesler var ya, onların ekürisi var bi de. Sanki ağzınızda 1 kilo şeftali var da, sizde sularını damlatmadan konuşmaya çalışıyorsunuz. Öyle bir "öüğüğüğü"lük düşünün. Bu boğuk ve yer yer böğürtülü vokali, yukarıda anlattığım kapı gıcırtısı tarzı vokal ile birleşitirmeniz gerekecek yer yer.

6- Boşlukları iyi doldurun. Şarkının başı olsun, riffler arası geçiş olsun, solodan önceki sessizlik olsun, fade out kısmı olsun: Çığlık atın, bağırın, inleyin, guruldayın, uluyun, kendi kendinize eko yapın, balgam atın, tükürün. Ama osurmayın.


7- Özellikle -s ile biten kelimelerde kesinlikle tıslayın. "darknessssss" gibi. Elinden çiğ balığı alınmış bir Gollum gibi. Oh bebeğim Gollum gibi.

8- İnişli çıkışlı, sapıkça ve insanın üstüne üstüne gelen vokal melodileri yazın.

9- "R" harfi de çok önemli. "R"yi bastıra bastıra söyleyin, sağına soluna da -ğ koyun. Mesela random diyeceğiniz zaman Rrrrğandım diyin.

10- Ağzınız bunları yaparken hala çemçükleşmediyse bile çemçükleştirin artık, lütfen.



11- Tüm bu sesleri çıkarırken sanki biri göğsünüze bıçak saplamış gibi, kalbinize kzıgın demir sokuyormuş kıvranın. Saçınızı başınızı yolun. (bunları hayal etmesi çok güçse, "napıyorum lan ben şu an" diyerek de bu havayı yakalayabilirsiniz)


12- Poison was the cure'ü hem çalıp hem söylemeye çalışmayın. Olmuyor.

13- Sahnenin kralı kesinlikle siz olun. Size lazer tutmaya çalışan insanları "sen git anan gelsin" diyerek sindirin. Sinirlendiğiniz ses teknisyenini dövmek için şarkının ortasında gitarı bir kenara fırlatın ve sahne arkasına gidin. Konseri uzakta yüksek bir yerden izleyenlere "naber lan beleşçiler" diyerek el sallayın. Yapın bunları.

14- Bıkkın olun. İnsanlar "ulan bu adamın canını kim sıkıyor böyle" diye düşünsün yani. Bira fln söylesinler size.

15- Saçlar mümkün mertebe önünüze düşsün, suratı kapatsın. Sadece ağız açıkta kalırsa en şukelası. Dişlere dikkat!


16- Evde 4 paragraf yazıyı nefes almadan 30 saniyede okumaya çalışın.

17- Anlam olarak yoğun kısımlarda kafanızı kaldırın ve seyirciyle göz göze gelin. Adama onun canını almaya gelen azrailmişsiniz gibi bakın. Hatta bu kısımlarda şarkıyı kesip bi kaç saniye daha bakmaya devam ederseniz süper olur.


18- Bol bol AC\DC, Mötorhead ve Diamond Head dinleyin. (Röportajlarda birden "Diamond Heaaad" diye bağırmayın)

19- Çırpınmayın ve zevk almaya bakın, sizin de hoşunuza gidecek.

Şimdi ise hem örnek olması için, hem de evde çalışma yapabilmeniz için size bir kaç şarkı yazıyorum.


1-Killing is my business...and business is good
2-Devil's Island
3-Holy Wars...the punisment due
4-Captive Honour
5-99 Ways to Die
6-Use the Man
7-She-Wolf
8-Liar
9-Train of Consequences
10-Promises
11-Skin o'My Teeth
12-Sweating Bullets
13-Lucretia
14-Addicted to Chaos
15-Prince of Darkness
16-Dawn Patrol
17-Five Magics
18-The Scorpion

19-Mastermind

18 Temmuz 2011 Pazartesi zaman: 12:28

0 Comments to "Dave Mustaine Tarzı Vokal Kılavuzu :)"

Yorum Gönder