Japonca'da Ünvanlar

Japonca'da Ünvanlar

-Chan:

Seslenilen kişiyi sevimli buldugunu gösterir.Kendinden büyük birine -chan ile hitap etmek kabalık göstergesidir.Bebekler,Genç kızlar,Çocuklar,Hayvanlar,Sevgililer ve çok yakın arkadaşlarda kullanılır.



_____________________________


-Kun:

Kendinden küçükler için -Örnegin bir öğretmenin kendi öğrencisine sakura-kun diye seslenmesi- veya birbirlerini tanıyan yaşıtlar arasında kullanılır.Genel olarak erkeklerde kullanılır fakat katı birşey değildir.Bayanlar içinde kullanılabilir yani.

_____________________________

-San:

Belkide en derin sesleniş tarzıdır.İngilizcedeki Mr. ile Ms. bu eke karşılık gelebilir.fakat kullanım şekilleri sadece bu kadar değildir:

Aile içi seslenişlerde kullanılabilir.Örneğin Okaa-san anne demenin bir yoludur.Fakat okaa-chan gibisinden bir ifade bulunmamaktadır.Onee-san veya Onii-san da aynı durumdadır.

Bir kasabada san ile şu şekilde seslenebilirsiniz:Nikuya-san -(Nikuya kasap dükkanı demektir.)

Hayvanların isimlerinede san eklenilebilmektedir.Örneğin Rabbit-san bol miktarda geçmektedir.Genelde çocuklar bu şekilde söyler.Bay tavşan anlamına gelmektedir.

Eskiden -San eki yerine no-kimi kullanılmaktaydı.

_______________________________

-Senpai:

Kendinden büyüklere söyleniş stili.Örneğin 3. sınıfa giden biri 4. sınıfa giden birine -senpai diye seslenir.

_______________________________

-Kohai:

Kendinden küçüklere söyleniş stili.Senpai'nin tam zıttı.4. sınıfa giden biri 3. sınıfa giden birine kohai diye seslenebilir.Fakat pek kullanılmamaktadır.

___________________________

-Sama:

Kendinden üstün seviyedeki kişilere,müşterilere,kraliyet soyundan gelen kişilere söyleniş stilidir.Hizmetçilerde para aldıkları kişilere -Sama eki ile hitap etmektedir.-Sanın bir üst versiyonu gibidir fakat birkaç farklı kalıptada kullanılmaktadır:

ore-sama -Ore ben demektir.Kendini üstün görme,karşı tarafı aşağılama anlamı vardır.Özellikle TTGL'deki kamina ''Benim kim olduğumu düşünüyorsun'' derken bol miktarda kullanır.

o-machidō sama -Beklettiğim için üzgünüm anlamı vardır.Pek bekletmene gerekte yoktur aslında.örneğin biriyle buluşacaksan ve o kişi senden önce oraya varmışsa,sen zamanında varmış olsan bile bunu söylemek gelenektir.

o-tsukare sama-Bir kişi çok çalıştıktan sonra söylenen bir tabir.Tam türkçe anlamı yok.Örneğin bir çocuk çok yazılıya çalışmışsa,annesi ona çay getirdiğinde bu ifadeyi kullanır.Çeviride en çok zorlayan kelimelerdendir.

go-kurō sama -Birşeyler çabalamış,gayretlemiş insanları takdir etmek amaçlı söylenir.O-tsukare ile hemen hemen aynıdırlar.

________________________________

-Sensei:

Öğretmenler,Kurs hocaları,Avukatlar,Doktorlar,Siyasetçiler,Papazlar için kullanılır.

________________________________

-Dono:

-Sama ile -Senpai arasında bir saygı anlamında kullanılır.

________________________________

-Ue:

Ara sıra karşımıza çıkan bir deyim.Biraz daha resmiyetli konuşmalarda söylenir.Örneğin annesi ile bayağıo samimi olan birinin annesine ''Haha'' diye seslenmesi yeterliyken,aralarında mesafe olan veya sülale gereği öyle konuşması gereken durumlarda Haha-ue diye seslenilmektedir.

________________________________

-Tan:

Tanıtılması belkide en zor ifadelerden biridir.-Chan'ın bozulmuş halidir.Bebek versiyonu gibi birşey.Karakterler genellikle tatlı olabilmek için isimlerin sonuna -Tan eklemektedir.-Chan bozulduğundan dolayı,-Tan'ın erkeklere karşıda söylenmesinde bir sakınca yoktur.

-Chama veya -Tama olarakda kullanılmaktadır.

________________________________

Onii~Ani:

Aynı anlama gelmektedir ikiside.Normalde Onii olan kelime,zamanla daha sadeleştirilip Aniye çevrilmiştir.

Kelime olarak Abi demektir.Onii-san,Onii-chan,Ani-kun,Onii-sama,Ani-sama,Aniki gibi şekillerde kullanılabildigi gibi,sadece Onii veya Ani olarakta kullanılabilmektedir.Hepsinin anlamı abi olmakla birlikte,Onii kelimesini bir isim olarak görüp,yanındaki ekleri ayrıyetten bakıp anlamlarını çıkarabilirsiniz.

________________________________

Onee~Ane:

Yine ikiside aynı anlamda olup Abla demektirler.

Onee-chan,Onee-sama,Onee-san gibi şekilleri vardır.Fakat nedense abla kelimesinde abide olduğu kadar farklılık yoktur.

________________________________

okaa-san~Haha~Mama~Haha-ue:

Hepsi aynı anlamda olup,Anne demektir.Sadece aralarında resmiyet ile terbiye arasında kalmış bir fark vardır.Örneğin aşırı disiplinle yetiştirilmiş bir karakter annesine haha-ue derken,normal şehir havasındaki bir karakter okaa-san diyebilmektedir.Aralarındaki bu sıralama:

Haha-ue > Okaa-san > Haha > Mama şeklindedir.

________________________________

Otou-san~chichi-ue~Papa~Oyaji:

Baba anlamı vardır.Yine annedede olduğu gibi küçük bir fark vardır. aralarında.

Chichi-ue > Otou-san > Papa farkı vardır.

Oyaji ise hemen hemen ihtiyar anlamına gelmektedir..Türkçedeki Peder ifadesine yakın bir ifade.

18 Temmuz 2011 Pazartesi zaman: 12:13

8 Comments to "Japonca'da Ünvanlar"

Teşekkürler, bir anime sitesinde kullanıcı adıma eklerden birini ekleyeceğim :)

Arigato guzaymahs ❤😘😍😍

Nii san ne demek bi dizide abi demek olarak kullaniliyordu

Bu yorum yazar tarafından silindi.

Arigatou gozaimasu*

S2me100leśh

Arigatougōzaimasu*

mii-san da abi demek onu koymayı unutmuşlar sanırım

Yorum Gönder